Friday, September 13, 2024

Transportinfra: Moderna huvudleder och konkurrenskraftig Finland är temat i två rapporter (2024)


Transportministeriets plan LIIKENNE-12 har tre mål, tillgänglighet, hållbarhet och effektivitet. Planen baseras på transportnätets brister, utan utvärdering deras ekonomiska eller samhälleliga betydelser.

Destia har på uppdrag av många organisationer lagt fram en vision för Finlands transportnät 2050. Den bygger på företagens konkurrenskraft och näringslivets behov med fokus på godstransporter, men också tillgodoser persontrafikens behov, samhällsekonomins krav, och allmänt välbefinnande.

Varken LIIKENNE-12 eller Destia uppskattar och diskuterar nyttor och kostnaderna av sina planer. De är viktiga eftersom "det inte finns någon nytta utan att man är villig att betala för det".

Thursday, September 12, 2024

Transportinfra del 2: Transportpolitik - Från inkomstfördelning till inkomstgenerering (2024)


Finlands trafikpolitik och -investeringsprogram måste förändras. Fyra siffror räcker att förverkliga det. Trafikledsverkets ramar för utvecklingsprojekt 2022–2029 är 1,81 mrd € för järnvägar och 1,36 mrd€ för vägar. Trafikledsverket uppskattar att kostnads-nyttoförhållandet enbart för utvecklingsprojekt för bannätet under dessa år är 0,6 och för vägnätet 2,3. De monetära nyttorna från enbart banutvecklingen är minus 3 mrd €. Monetära nyttor från vägutvecklingen är över 3 mrd €. Järnvägsinvesteringar planeras vara förlustbringande!

De fyra viktigaste prioriteringarna för transportpolitiken är prissättningen på transporter, reformen av väg- och järnvägsnätets omfattning och dess klassificering, minskningen av logistikkostnaderna för industrin, samt anpassningen av metoder för bedömningen av investeringar till internationell praxis.