Thursday, September 12, 2024

Transportinfra del 2: Transportpolitik - Från inkomstfördelning till inkomstgenerering (2024)


Finlands trafikpolitik och -investeringsprogram måste förändras. Fyra siffror räcker att förverkliga det. Trafikledsverkets ramar för utvecklingsprojekt 2022–2029 är 1,81 mrd € för järnvägar och 1,36 mrd€ för vägar. Trafikledsverket uppskattar att kostnads-nyttoförhållandet enbart för utvecklingsprojekt för bannätet under dessa år är 0,6 och för vägnätet 2,3. De monetära nyttorna från enbart banutvecklingen är minus 3 mrd €. Monetära nyttor från vägutvecklingen är över 3 mrd €. Järnvägsinvesteringar planeras vara förlustbringande!

De fyra viktigaste prioriteringarna för transportpolitiken är prissättningen på transporter, reformen av väg- och järnvägsnätets omfattning och dess klassificering, minskningen av logistikkostnaderna för industrin, samt anpassningen av metoder för bedömningen av investeringar till internationell praxis.

De viktigaste transportpolitiska åtgärderna är:

• Minska järnvägsnätet 2500 - 3000 km. Dessa järnvägar använder endast 10-15% av passagerareller godstrafiken och ersätts av bussar och lastbilar på marknadsvillkor till lägre priser.
• Minska anslutningsvägar med 25 000 km och överföra dem till väglag som privata vägar. Underhåll av privata vägar är hälften så dyrt som liknande statliga vägar.
• Tredubbla stödet för privata vägar i budgeten (23 M€ > 65 M€).
• Höja VR:s banavgift från 10 % till 75–100 % ( 35 M€ > 190 M€
• Förnya vägklassificeringen i samband med nya standarder för trafiksäkerhet och vägunderhåll.
• Sluta planera och finansiera olönsamma investeringar, Västbanan och spårvagnar.

De viktigaste väg- och järnvägsinvesteringarna och motsvarande transport vägnätet visas i Bilaga 1.

• Nordic Connector (aka Kvarkenvägen), Vasa—Umeå
• E12/E8 Tammerfors--Uleåborg till motorväg
• Förnya E8 Björneborg -- Vasa med 2+2 körfält
• Förbättra "Blå vägen" Kuopio -- Vasa
• Förbättra vägen Kajana – Karleby
• Förbättra järnvägen Joensuu-Pieksämäki

Nordic Connector skulle medföra en betydande förändring, och åstadkomma stora sociala och ekonomiska konsekvenser. En ny prioritering för huvudvägarna är också nödvändig. E12 norr om Tammerfors och E8 till Uleåborg måste så småningom byggas som motorväg och anslutas till Nordic Connector. E8, Åbo – Vasa, bör uppgraderas till 2+2 körfält. Den Blåa Vägen genom Finland skall markeras som E-väg. Riksvägen 28 från Kajana till Karleby djuphamn är av stor betydelse för områdets industri. Prognoserna visar att dessa förslag är i linje med en sannolik utveckling av finska industrier och resurser finns utan av ytterligare lån.

Vägnätets klassificering är viktig eftersom det statliga vägnätet är för stort för Finlands ekonomi. Den största förändringen gäller omklassifieringen av 25 000 km anslutningsvägar till privata vägar. Förkortningen av järnvägsnätet med 2500 km är obligatorisk för att förbättra dess produktivitet. Det används av endast 10-15 procent av järnvägstrafiken och kan ersättas av bussar och lastbilar på marknadsmässiga villkor. Förslaget är i linje med den allmänna uppfattningen om järnvägsnätet. Den förbättrade järnvägsförbindelsen Joensuu–Pieksämäki genom Finland skulle betjäna hamnar i både Finska viken och Bottniska viken.


FULL PAPER, Pdf, 1,5MB, 8 pages.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.