Monday, May 26, 2025

Oklokt införa europeisk spårvidd (Hbl 18.05.2025)


©Antti Talvitie, 2025

Beslutet att införa europeisk spårvidd i Finland är ett dåligt och känslomässigt beslut, som inte grundar sig på en bra utvärdering av fördelar och kostnader.
Att ändra spårvidden i Finland innebär inte bara kostnader för räls och växlar, men också för lokomotiv och vagnar och mycket, mycket annat. Allt detta skulle kosta skattebetalarna tiotals miljarder under flera år, även om EU skulle stå för 30 procent av byggandet och 50 procent av planeringen och projekteringen. Enbart justeringar av spårvidden norr om Uleåborg skulle kosta 1,5 miljarder euro enligt minister Ranne. Detta är bara början – nyttan med förändrad spårvidd förblir svag och oklar.

I dag har järnvägen en gränsövergång från Finland till Ryssland, medan två andra (Vartius och Imatra för godstrafik) är stängda. Alla dessa övergångar kan beläggas på förhand med fjärrstyrda minor över en lång sträcka för att säkerställa säkerheten. Samma gäller för de åtta vägövergångarna. Ryssland kan inte utnyttja de finska järnvägarna, som Hufvudstadsbladet hävdar i sin analys (Så här kan Ryssland utnyttja den finska spårvidden, HBL 15.5). Dessutom är det finska vägnätet i Lappland betydligt tätare än järnvägsnätet och inte alls så dåligt som HBL antyder.

Den ryska militären är beroende av järnvägstransporter, vilket delvis gäller i Ukraina och andra stater där avstånden är långa. I Finland gäller detta dock endast under fredstid för att transportera pansarvagnar, artilleri och värnpliktiga från söder till Rovajärvi eller Lohtaja.

Finland har bara en järnvägsövergång till Sverige. Spårvidden där är inte ett stort problem, eftersom det kan hanteras lätt och snabbt med automatisk boggiöverföring för både lokomotiv och vagnar. Gränsen mot Ryssland kommer inte att förbli stängd för alltid. Bortom gränsen finns många länder med samma spårvidd – en konkurrensfördel för VR och finsk industri.

Lastbilstransporter är betydligt snabbare, billigare och säkrare. De är konstant rörliga och kan omlastas snabbt. Detta är inte fallet för tåg, som är nästan stillastående och utgör förutsägbara mål över långa sträckor och tider.

En fast vägförbindelse över Kvarken kombinerad med logistiken från Mo i Rana eller Narvik är både billigare och snabbare än att införa europeisk spårvidd med nya lokomotiv, vagnar räls- och bangårdsombyggnader, elteknik, med mera, i Finland.

Antti Talvitie
transportkonsult, Chicago, USA


Ensimmäinen julkaisu HBL 18.5.2025

Toinen julkaisu Uusi-Suomi Puheenvuoro 26.5.2025

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.