Friday, May 31, 2024

Wahlroos om Finlands konkursfärdighet (2024)

 

©Antti Talvitie, 2024

Björn Wahlroos har viktiga synpunkter om Finlands ekonomiska situation. Arbetsmarknad modernisering, slutet på politiska strejker, färre stödåtgärder, och skattereform är alla nödvändiga men otillräckliga att attrahera investeringar, både inhemska och utländska. Förändringar och skapandet av en fysisk miljö behövs också för att konkurrera ekonomiskt.

Den bästa investeringen är att bygga vägen över Kvarken, och göra det snabbt. Denna Nordic Connector skulle dramatiskt förbättra finska industris tillgänglighet till de andra Nordiska länderna, Europa, Amerika, och t.o.m till Asien – och i motsatt riktning. Nordic Connector skulle skapa förutsättningar för privata investeringar och innovationer.

Förbättrad tillgänglighet kan inte skapas genom att bygga järnvägar som planeras. Situationen nu är densamma när handeln med USSR och Ryssland upphörde.  Även om tillverkarna betalades väl, var kvaliteten på varorna så dålig att det inte fanns någon efterfrågan annanstans. Detsamma gäller nu med järnvägar: deras planerare och byggare är bra betalt, men produkten är dyr, dålig och utan produktivitet och lönsamhet – men den här gången kunden är inhemsk, en finsk skattebetalare.

Jag håller inte med Wahlroos brist på oro om framtiden och Trumps valseger. Valet är kampen mellan två ’Heavenly Powers’-- instinkterna av aggression och självförstörelse och det ’eviga Eros’. Om denna kamp Sigmund Freud avslutar sin bok ’Civilization and its Discontents’ med orden ”men vem kan säga med vilken framgång och med vilket resultat?” 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.